FRANKRIJK - Azurenkust - sept. 2008

 
Om te genieten van een zonnige, rustige vakantie aan de Azurenkust leek september ons de ideale maand.
Na onze rondreizen door het mooie Italiaanse Toscane  en het boeiende Roemenië, waren we toe aan een vakantie om een beetje te luieren in de zon aan het strand, nu en dan een uitstapje, lekker eten en een glaasje wijn. Maar de grote zomerdrukte is in september aan de Azurenkust nog niet voorbij!
Als we op 1 september op de camping Des Mures in Port Grimaud aankomen, is deze nog behoorlijk bezet. Maar we vinden een mooi plaatsje vlak aan het strand. Aan de overkant van de baai zien we St. Tropez liggen.
 
Een uitstapje naar het mondaine St. Tropez leert ons dat "het seizoen" nog lang niet voorbij is. De mooie haven met heel veel luxueuze jachten, de straatjes met peperdure boetiekjes, gezellige café's en restaurants, de volbezette terrasjes, de kunstenaars langs de kade; St. Tropez is nog steeds "the place to be" voor de jet-set en vele toeristen.
 
 
Port Grimaud is eveneens een druk bezocht vakantieoord. Het is een soort modern Venetië, gebouwd in de jaren 1960. De woningen en appartementen zijn in Provençaalse stijl en er zijn  heel veel kanalen met aan weerszijden prachtige jachten en plezierboten "geparkeerd".
 
 
Het oude Grimaud, dat op een heuvel ligt is een heel charmant oud plaatsje met de ruïnes van een "château", kleine straatjes en pleintjes met heel veel bloemen, en een oude molen.
 
We genieten van de zon, de zee en wandelingen langs het strand, het bezoek aan de markt van Port-Grimaud...
Op een van onze uitstapjes doen we een mooie wandeling langs de rotskust. We wandelen van l'Escalet naar Cap Camarat en terug in ca. 3 h.
 
Een andere mooie wandeling is van Gigaro naar Cap Lardier. Dit kustpad voert door de steile klippen en door mooie bossen met de typische parapludennen.
 
 
Na 12 dagen puur genieten verhuizen wij naar camping Les Griselles in Sanary-sur-Mer, een heel mooi kustplaatsje.
We doen er een uitstap met de wagen in de omgeving, o.a. naar de Mont-Caume vanwaar we een schitterend uitzicht hebben op de kust.
 
We bezoeken  Evenos, een bijna verlaten dorp tegen de heuvelflank, met de ruïnes van een kasteel.
 
In Six-Fours-les-plages zien we de windsurfers worstelen met de woeste zee in de felle wind (er waait een hevige Mistral).
 
Op een een wandelingetje naar Notre Dame du Mai, het hoogste punt van het schiereiland van Cap Sicie, hebben we een prachtig uitzicht op de Iles D' Hyères en de rotskust van Marseille.
 
Een ander uitstapje is naar het mooie, gezellige Cassis, van waaruit wij een boottochtje maken om de calanques (de diepe inhammen in de kalkrotsen) te bewonderen.
 
Na enkele dagen verplaatsen wij ons opnieuw naar een camping in St. Chamas, gelegen aan het "Etang de Berre".
Van daaruit bezoeken wij Marseille: het oude stadsgedeelte en "le vieux Port" met de forten St. Nicolas en St. Jean die de toegang tot de haven bewaken.  Boven op de heuvel ligt de basiliek Notre Dame de la Garde, die uitkijkt over de stad. In het oude stadsgedeelte "le Panier" trekt vooral de kathedraal de aandacht. Ook "la vielle Charité" een voormalig armenziekenhuis, en tegenwoordig een cultuurcentrum met diverse musea, is een bezoekje waard.
 We maken ook twee  heel leuke daguitstappen door de Camargue naar o.a. Les saintes Maries de la mer. Daar hebben wij lekker gegeten en zijn we naar "Les courses de Tau" of de stierenrennen gaan kijken. Het is een minder bloeddorstige versie dan de stierengevechten, maar niet minder spectaculair.
 
In het vlakke landschap van de Camargue is heel wat te zien: de moerasgebieden en het grote meer van Vaccarès, de vele waterpartijen met heel veel flamingo's en andere watervogels, de zoutvelden van Salin-de-Giraud, de kleine witte of lichtgrijze Camarguepaarden en de zwarte stieren. Het was een ware ontdekkingstocht met de auto langs de kleine weggetjes in de Camargue.
 
De drie weken Zuid-Frankrijk waren ontspannend, aangenaam genieten, en altijd was de zon van de partij. Het was leven zoals God in Frankrijk!